4 Voordelen van hybride systemen

door | november 23, 2020

Er zijn tal van redenen om hybride zonnepanelen te overwegen in plaats van een systeem dat op het elektriciteitsnet is aangesloten.

Hier volgen enkele voorbeelden van de voordelen van een hybride systeem ten opzichte van een systeem dat op het elektriciteitsnet is aangesloten:

Een hybride systeem houdt de stroom in stand als het elektriciteitsnet uitvalt

Standaard on-grid zonne-energiesystemen sluiten af als ze het uitvallen van het elektriciteitsnet detecteren. Dit is om eventuele lijnwerkers te beschermen die de draden buiten jouw huis repareren. Ze zouden het niet erg leuk vinden als jouw zonnesysteem een stroom naar hun vingertoppen zou sturen terwijl ze proberen te werken aan de draden in uw straat.

Een goed ontworpen hybride zonnestelsel kan jouw huis veilig loskoppelen van het elektriciteitsnet in het geval van een stroomstoring, en jouw huis in een klein mini-netje veranderen. Het is een heel dankbaar gevoel als het net uitvalt en je het enige huis in de straat heeft met de lichten aan, de tv die fluit, de koelkast die zoemt en de biertjes die koud zijn.

Een hybride systeem overwint de ‘groottegrenzen’ van het zonnesysteem die door de lokale elektriciteitsnet worden opgelegd

Sommige ongelukkige mensen hebben een lokaal elektriciteitsnet dat zeer strenge beperkingen heeft op de maximale afmetingen van het zonnesysteem. Ze beweren dat het net niet kan omgaan met de extra elektriciteit die grotere zonne-energiesystemen leveren (hoewel ze graag een 10kW airconditioner willen installeren die met tussenpozen enorme hoeveelheden energie uit hetzelfde net haalt!)

Dit leidt er vaak toe dat huiseigenaren gedwongen worden een systeem te installeren dat veel kleiner is dan wat ze nodig hebben om hun rekeningen te vereffenen.

De manier waarop hybride systemen deze beperking omzeilen is door gebruik te maken van een slimme omvormer die samenwerkt met jouw accubank. Deze omvormers kunnen zo worden geconfigureerd dat ze een maximale uitvoersnelheid hebben die veel lager ligt dan wat jouw systeem daadwerkelijk kan produceren als de zon op zijn hoogtepunt is.

Dus aan het net kan jouw 10kW zonnesysteem eruit zien als een klein 2kW systeem. Terwijl slechts 2kW naar het net wordt geëxporteerd, wordt de andere 8kW of zo naar uw accu’s omgeleid.

Het resultaat: Iedereen is blij. Jij krijgt je grote zonnestroomsysteem, en jouw elektriciteitsbedrijf mag in de 20e eeuw blijven met zijn oude en moeilijke regelgeving.

Een hybride systeem levert dag en nacht jouw stroom

Met behulp van een hybride systeem kun je jouww omvormer voor zonne-energie vertellen dat je jouw accu’s overdag moet opladen met jouw overtollige zonne-energie. Als je dan thuiskomt, kun je jouw accubank inschakelen en ‘gratis’ stroom krijgen in plaats van ’s nachts tegen hoge piektarieven van het elektriciteitsnet te betalen.

Met een hybride systeem kun je het maximale uit je elektriciteitstarief halen

In sommige staten zijn ‘time of use’-tarieven ingevoerd – dit betekent dat elektriciteit van het net meer kost in periodes van piekvraag. Als je een hybride zonnesysteem hebt, kun je het eenvoudigweg zo instellen dat je bij hoge prijzen stroom uit jouw accu’s of zonnepanelen haalt. En als je accu’s in de winter een beetje moeten worden bijgevuld omdat je de zon een paar dagen niet hebt gezien, kun je ze programmeren om te laden met alleen de piektarieven.

Lees ook: Gezondheidsvoordelen van het spelen van autospellen