5 Redenen om vrijwilligerswerk te doen

door | november 15, 2020

Sommige mensen doen vrijwillig mee om nieuwe vrienden te maken. Anderen geven terug omdat het gewoon goed voelt. Er zijn veel redenen waarom mensen zich vrijwillig aanmelden, buiten de simpele goedheid van hun hart om (hoewel dat zeker een belangrijke reden is!). En vaak is het een combinatie van factoren die iemand motiveert om te beginnen en door te gaan met vrijwilligerswerk.

Doe je geen vrijwillerswerk, maar doneer je veel aan goede doelen? Ook goed! Wil je je Greenpeace abonnement opzeggen? Doe dat hier.

We hebben vijf redenen verzameld waarom het goed is om terug te geven.

Impact maken

Wil je een echt, blijvend verschil maken in deze wereld? In tegenstelling tot andere aspecten van het leven die je misschien niet onder controle hebt, kun je met vrijwilligerswerk kiezen waar en hoe je een verschil maakt. Het is gemakkelijk om je te laten inspireren door een zaak waar je echt om geeft – en het is de moeite waard om je directe impact te zien.

Gemeenschappen versterken

Van het opruimen van een straat tot het voorlezen van kinderen in de plaatselijke bibliotheek, je kunt je eigen leven verbeteren door de gebieden waar je werkt, woont en speelt te verbeteren. Een sterke gemeenschap met een hoge kwaliteit van leven betekent een veiliger en gezonder leven voor jou en de mensen om je heen.

Maak kennis met anderen

Wil je jouw netwerk uitbreiden of anderen vinden met vergelijkbare interesses? Vrijwilligerswerk is een geweldige uitlaatklep om anderen te ontmoeten. Een lokale club of organisatie kan je oog in oog brengen met mensen in je gemeenschap-plus, het is gemakkelijk om je te binden over een gedeelde passie. Je kunt duurzame vriendschappen sluiten met mensen die je anders misschien niet had ontmoet in je dagelijkse sleur.

Verbeter jouw gezondheid

Ja! Vrijwilligerswerk is eigenlijk goed voor je. Studies hebben aangetoond dat vrijwilligerswerk mensen zich lichamelijk gezonder laat voelen, chronische gezondheidsklachten kan beheersen en stress kan verminderen!

Neem het voortouw

Vaak is wat een grote inspanning het meest nodig heeft een grote leider. Als je een zaak ziet die een duwtje in de rug nodig heeft of een groep die het voortouw moet nemen! Velen vinden leiderschap lonend op zich vanwege de mogelijkheid om hun passie, waarde en inspiratie te delen met anderen. Wanneer je een leiderschapsrol op je neemt, heb je ook het vermogen om de wereld om je heen vorm te geven op de manieren die je kiest.

Lees ook: Weinig bekende financiële voordelen van een echtscheiding