Alles wat u moet weten over Champix

door | juli 15, 2019

Waar wordt Champix voor gebruikt?

Champix verhoogt je kansen om op te houden met roken – maar het zorgt er niet voor dat je er mee stopt. Je zult nog steeds je eigen vastberadenheid en wilskracht moeten gebruiken en het is belangrijk om zoveel mogelijk steun te krijgen terwijl je het opgeeft, omdat dit je kans op succes vergroot. Uw arts, praktijkverpleegkundige of lokale apotheker kan u deze ondersteuning bieden.

Hoe neem ik Champix?

Stel een datum vast waarop je stopt met roken en begin dan een tot twee weken van te voren met het innemen van Champix om het de tijd te geven om te beginnen met werken.

Volgens ApotheekOnline is de gebruikelijke dosis 1 mg eenmaal per dag gedurende de eerste drie dagen, daarna 1 mg tweemaal per dag (’s morgens en ’s avonds) gedurende de volgende vier dagen. De dosis wordt dan meestal verhoogd tot 1 mg tweemaal per dag gedurende de volgende 10 weken. Volg echter altijd de instructies van uw arts op.

Champix tabletten moeten in hun geheel worden ingeslikt met een drankje water. Ze kunnen zowel met als zonder voedsel worden ingenomen.

Hoe werkt Champix?

Champix-tabletten bevatten het werkzame bestanddeel varenicline. Het werkt op dezelfde receptoren in de hersenen als nicotine, maar is niet hetzelfde als nicotinevervangende therapie. Varenicline werkt door het stimuleren van de nicotinereceptoren in de hersenen. Dit zorgt voor een effect dat de trek en ontwenningsverschijnselen verlicht die je krijgt als je stopt met roken. Tegelijkertijd blokkeert varenicline de werking van nicotine op de nicotinereceptoren. Dit voorkomt dat nicotine die je inademt een bevredigend en aangenaam effect heeft.

Hoe lang moet ik Champix innemen?

Wanneer u klaar bent met de 12 weken durende behandeling moet u naar uw arts gaan. Sommige mensen hebben er alle vertrouwen in dat ze op dit moment zijn gestopt met roken en uw arts zal u dan aanraden om te stoppen met het gebruik van Champix. Soms is het aan te raden om de dosis geleidelijk te verminderen, omdat dit kan helpen voorkomen dat u weer moet roken. Het kan ook helpen voorkomen dat problemen zoals prikkelbaarheid, depressie en slapeloosheid die sommige mensen hebben bij het abrupt stoppen met Champix.

Na de eerste cursus van de 12 weken hebben sommige mensen er niet het volste vertrouwen in dat ze niet meer zullen beginnen met roken, in dat geval zou uw arts u kunnen aanbevelen om nog een cursus van 12 weken te volgen.

Als u er niet in geslaagd bent om binnen de eerste 12 weken na het gebruik van Champix te stoppen met roken, is het onwaarschijnlijk dat het voor u zal werken, dus u moet met uw arts praten over het gebruik van andere methoden om u te helpen stoppen met roken.

Wat moet ik weten voordat ik Champix inneem?

Champix kan je duizelig of slaperig maken. Vermijd rijden of het bedienen van machines totdat je weet wat dit geneesmiddel voor je doet en je er zeker van bent dat het geen invloed heeft op je vermogen om dergelijke activiteiten veilig uit te voeren.

Het is mogelijk dat u minder verdraagzaam bent voor de effecten van het drinken van alcohol terwijl u Champix gebruikt. U moet de hoeveelheid alcohol die u drinkt beperken totdat u weet hoe alcohol u beïnvloedt terwijl u Champix in heeft genomen.