De top 5 voordelen van boeken lezen

door | oktober 2, 2019

Wanneer heb je voor het laatst een boek gelezen, of een belangrijk tijdschriftartikel? Zijn je dagelijkse leesgewoontes vooral gericht op tweets, Facebook-updates of de aanwijzingen op je instant havermout pakketjes?

Als je een van de ontelbare mensen bent die er geen gewoonte van maken om regelmatig te lezen, dan mis je misschien wel eens iets. Lezen heeft een aanzienlijk aantal voordelen, en hier zijn 5 voordelen van lezen om jou te laten beginnen met lezen.

Geestelijke stimulatie

Studies hebben aangetoond dat mentaal gestimuleerd blijven de voortgang van Alzheimer en Dementie kan vertragen (of mogelijk zelfs voorkomen), aangezien het actief en betrokken houden van je hersenen voorkomt dat ze kracht verliezen.

Net als elke andere spier in het lichaam, hebben de hersenen beweging nodig om het sterk en gezond te houden, dus de zinsnede “gebruik het of verlies het” is bijzonder geschikt als het gaat om je geest. Ook het doen van puzzels en het spelen van schaakspelletjes zoals schaken zijn nuttig gebleken bij cognitieve stimulatie.

Stressvermindering

Het maakt niet uit hoeveel stress je op je werk, in je persoonlijke relaties of talloze andere problemen in het dagelijks leven hebt, het glipt allemaal weg als je jezelf verliest in een geweldig verhaal. Een goed geschreven roman kan je meenemen naar andere gebieden, terwijl een boeiend artikel je zal afleiden en je in het huidige moment zal houden, spanningen zal laten wegvloeien en je in staat zal stellen om te ontspannen.

Kennis

Alles wat je leest vult je hoofd met nieuwe stukjes informatie, en je weet nooit wanneer het handig kan zijn. Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je bent toegerust om elke uitdaging aan te gaan die je ooit zult tegenkomen. Bekijk nu de populairste boeken op https://boeken-top-10.nl/ en https://www.hetmooistekinderboek.be/.

Bovendien is hier een beetje stof tot nadenken: mocht je ooit in erbarmelijke omstandigheden terechtkomen, vergeet dan niet dat, hoewel je al het andere zou kunnen verliezen – je baan, je bezittingen, je geld, zelfs je gezondheidskennis kan je nooit worden afgenomen.

Woordenschat uitbreiding

Dit hoort bij het bovenstaande onderwerp: Hoe meer je leest, hoe meer woorden je krijgt, en hoe meer je er in contact komt met je dagelijkse woordenschat, en ze zullen onvermijdelijk hun weg vinden naar je dagelijkse woordenschat.

In elk beroep is het van groot nut om duidelijk en goed uitgesproken te zijn en te weten dat je met zelfvertrouwen met hogere sferen kunt spreken, kan een enorme stimulans zijn voor je zelfvertrouwen. Het kan zelfs helpen in je carrière, omdat degenen die goed belezen, goed gesproken en goed geïnformeerd zijn over een verscheidenheid aan onderwerpen de neiging hebben om sneller (en vaker) promoties te krijgen dan degenen met kleinere woordenschat en een gebrek aan kennis van literatuur, wetenschappelijke doorbraken en wereldwijde gebeurtenissen.

Het lezen van boeken is ook van vitaal belang voor het leren van nieuwe talen, omdat niet-moedertaalsprekers worden blootgesteld aan woorden die in een context worden gebruikt, wat hun eigen spreek- en schrijfvaardigheid zal verbeteren.

Verbetering van het geheugen

Als je een boek leest, moet je een assortiment aan personages, hun achtergronden, ambities, geschiedenis en nuances onthouden, evenals de verschillende bogen en subplots die zich een weg banen door elk verhaal. Dat is een redelijk beetje om te onthouden, maar hersenen zijn prachtige dingen en kunnen deze dingen met relatief gemak onthouden.

Verbazingwekkend genoeg smeedt elk nieuw geheugen dat je creëert nieuwe synapsen (hersenwegen) en versterkt het bestaande geheugen, wat helpt bij het kortetermijngeheugen en het stabiliseren van stemmingen. Hoe cool is dat?

Als je meer wilt weten over hoe je meer hersenkracht kunt vergroten, het geheugen kunt stimuleren en 10x slimmer kunt worden, kijk dan eens naar deze techniek!

Lees ook: Voordelen van een telefoon hoes bescherming