Hoe kies je de juiste HBO/Universiteit opleiding

door | september 13, 2019

In dit artikel lees je hoe je de juiste opleiding kan kiezen

1. Wat interesseert je?

Maak een lijst van de vakgebieden die je interesseren en kom met een lijst van opleidingen die je op basis van deze interesses zou overwegen te volgen. Voeg de onderwerpen toe waarin je het meest geïnteresseerd was tijdens je schooltijd, maar ook banen waar je anderen benijd voor was.

2. Onderzoek

Internet, kranten, televisie en mensen om je heen zijn de beste informatiebronnen. Check online over de opleidingsen waarin je geïnteresseerd bent en lees meer over de carrièremogelijkheden en de andere informatie. Spreek met mensen die in uw geïnteresseerd beroep en ontdek wat het is om uw toekomstige carrière te kiezen. Mensen die een universitaire opleiding hebben afgerond, kunnen je een inzicht geven vanuit het perspectief van een student – ze kunnen je de voor- en nadelen vertellen.

3. Opleiding inhoud

Om vergissingen te voorkomen, moet je het opleiding overzicht van de opleidingen waarvoor je een aanvraag wilt indienen, goed doorlezen. Bekijk de vakken die je moet volgen en de soorten leer-, opdracht- en examenopdrachten die daarbij komen kijken. Zo kun je je een globaal beeld vormen van wat je te wachten staat.

Gerelateerd: De grootste voordelen en nadelen van betonnen vloeren

4. Universitaire kwaliteit.

Als je naar een bepaalde universiteit wilt gaan, laat dit dan niet volledig bepalend zijn voor je studiekeuze. Vergelijk het opleidingsoverzicht en de studiemogelijkheden tussen de universiteiten om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt voor je onderwijsbehoeften en -voorkeuren. Bezoek indien mogelijk de universiteit en woon enkele van de colleges bij om een gevoel te krijgen van hoe sommige vakken eruit zullen zien.

5. Opleidingsduur

Om er zeker van te zijn dat u zich voor uw studie inzet, kunt u de duur van uw opleiding kennen. Het nemen van dubbele graden, voltijds of deeltijds, hangt af van je persoonlijke keuze. Zorg ervoor dat je je andere prioriteiten in evenwicht kunt brengen met je opleiding. De studieflexibiliteit verschilt per universiteit. HBO opleidingen duren 4 jaar en MBO opleidingen duren 2-3 jaar, universitaire opleidingen 3 jaar.

6. Toelatingseisen

Het is moeilijker om geaccepteerd te worden voor HBO opleidingen, vooral vooral Universitaire opleidingen waar veel vraag naar is. Dit is een goede maatstaf om te bepalen of je daadwerkelijk in staat bent om het goed te doen in de opleiding of niet. Helaas zijn sommige opleidingen te moeilijk om te volgen of gewoon te moeilijk om daadwerkelijk te slagen, dus wees eerlijk met je keuze van de opleiding. Je moet onderzoek doen naar andere universiteiten of soortgelijke opleidingen als je er niet zeker van bent dat je geaccepteerd wordt voor je eerste voorkeursopleiding.

7. Kosten van de studie.

Betaalbaarheid is een ander aspect waarmee u rekening moet houden bij het bepalen van uw opleiding, evenals de extra kosten die zich voordoen, zoals leerboeken, excursies, enz. Laat de kosten uw carrièrekeuze echter niet in de weg staan, want er zijn een aantal opties voor financiële ondersteuning beschikbaar om de opleiding af te ronden.

8. Carrièremogelijkheden.

Bekijk de carrièreperspectieven van de opleiding voordat je er een kiest. Houd bij het onderzoek naar een beroep rekening met verschillende factoren zoals inkomen, werkzekerheid, stress, verantwoordelijkheid en andere voordelen. Het is ook nuttig om te weten of een toekomstige werkgever zal investeren in uw opleiding.