Is het handiger om te kopen of om te huren?

door | augustus 1, 2019

Woningbezit was vroeger een kenmerk van een Nederlander. Het toonde aan dat je een volwassene was en dat je “het gehaald had”. Maar dat is voor veel jonge mensen niet meer het geval. Veel van hen hebben besloten dat het beter is om te huren dan te kopen.

Eerder dit jaar zijn de Nederlandse huiseigenaarstarieven gedaald tot een dieptepunt van 10 jaar. Voor personen onder de 50 jaar is het belasting slechts 50%. Dat is ongeveer een kwart van het totale percentage van het totale woningeigendom in Nederland.

Belastingvoordelen

Als het gaat om belastingvoordelen, winnen huiseigenaren de overhand. Afgezien van enkele zeer specifieke omstandigheden, zijn er geen belastingaftrek voor huurders.

“De grootste aftrek is uw hypotheekrente” zegt makelaar Almere. U kunt deze aftrekken voor hypotheken op eerste en tweede woningen met een waarde van minder dan 1 miljoen dollar. Als u een woningkrediet of een lening met eigen vermogen of een kredietlijn heeft geherfinancierd of afgesloten, dan is die rente ook aftrekbaar zolang de lening voor minder dan 100.000 dollar was.

Het eerste jaar dat u een huis koopt, kunt u de kosten voor het verkrijgen van de lening aftrekken, of deze nu door u of de verkoper zijn betaald. Het is gebruikelijk om overdrachtskosten van 2% of meer te hebben, dus dit kan een vrij grote aftrek zijn. Onroerend goed belastingen kunnen ook worden afgetrokken.

Locatie

Als je een huis gekocht hebt, kan het zijn dat je vastzit aan een huis dat je niet kunt verkopen op een plek zonder kans op een baan. Zelfs als je het uiteindelijk verkoopt, kan het zijn voor minder dan je betaald hebt.

Is het huis in een goede schooldistrict? Zelfs als u niet van plan bent om kinderen te hebben, is het handig als u ooit van plan bent om uw huis te verkopen, om iets te kopen in een goede schooldistrict. Dat is belangrijk voor veel potentiële kopers.

Hypotheek is mogelijk om af telossen

Dit is een belangrijke reden die veel mensen geven als ze ervoor pleiten dat je koopt in plaats van huurt. Op een dag (misschien) zal u uw hypotheek afbetalen en uw huis volledig in eigendom hebben. En dat is waar. Maar dat betekent niet dat uw huis niet langer geld kost op de dag dat de hypotheek wordt afgelost.

U moet nog steeds zaken als  onderhoud en reparaties betalen. Wat uw huis nodig zal hebben als het ouders wordt. Geen van die dingen zijn uw problemen of uw uitgaven wanneer u huurt.