Karpervisserij tips voor grote rivieren

door | november 9, 2019

Het vissen op een rivier voor karper is heel anders dan het vissen op een meer of vijver. Het belangrijkste verschil is dat je te maken heeft met stroming, wat een heel andere eis stelt aan uitrusting en tuigage. Velen zouden ook beweren dat je te maken hebt met een veel sterkere en hardere vis die in snel bewegend water heeft geleefd.

Welke tuigage gebruik je voor riviervisserij

De beste karpervissers gebruiken haartuig aan hun haken. Deze tuigages, die hun oorsprong vinden in Europa, zijn zo geknoopt dat er een kleine lus van de achterkant van de haak komt. Het aas wordt met een aasnaald op dat korte lijntje geregen en met een kleine plastic stop op zijn plaats gehouden. Als je niet bekend bent met haartuig binding, zijn er heel veel video’s online te vinden. En als je nog karperspullen nodig hebt, dan kun je terecht op shop.karper.nl/.

Er zijn vele voordelen aan het gebruik van een haarplatform bij het vissen op karper in de rivier. Het biedt superieure hook-ups aangezien de blootgestelde haak de karper in de lip van de take grijpt. In feite, heb ik nog nooit een karper bij het gebruik van een haartuigje in elkaar gehaakt. Bovendien kun je ook hard combo aas gebruiken op een haarplatform, iets wat je niet kunt doen als je het aas direct op de haak zet.

Gebruik zware uitrustingen

Rivier klimmen is geen light tackle game. Je kunt niet jagen op 30 pond karper met een zoetwater baars vissen outfit. De deskundigen gebruiken 12 voet gespecialiseerde karper staven die grote zinkers met aas gieten. Deze hengels kunnen ook de rem zetten op grote karpers die stroomafwaarts worden vastgeschroefd. De meeste komen overeen met deze lange hengels met grote aas-voederrollen aangezien de karper vaak zonder waarschuwing wordt geraakt en weg op de aanvankelijke opname schreeuwt. De aasvoeder haspel laat toe om de lijn eruit te halen terwijl de bail gesloten is, en zodra het handvat van de haspel wordt gedraaid, is de weerstand ingeschakeld. Grote aasvoeder rollen zijn wat de meest serieuze hengelaars gebruiken voor karpers. Zoals voor lijnen, verkiezen de meesten of 20 pond-test monofilament of 30 tot 50 pond-test gevlochten lijn.

Lees ook: Natuurlijke manieren om grotere borsten te krijgen