Redenen waarom wiet eten goed is voor je gezondheid

door | april 11, 2021

Nog maar 20 of 30 jaar geleden werd wiet kopen of koken met cannabis nog beschouwd als volledig taboe en uitsluitend voorbehouden aan stoners. De enige gezondheidsvoordelen van marihuana waren dat je er stoned van werd en van kon lachen.

Natuurlijk, tenzij je de laatste jaren onder een steen hebt geleefd, ben je je er nu waarschijnlijk van bewust dat er een heleboel voordelen zijn van koken met cannabis die absoluut niets te maken hebben met stoned worden.

Als je nog niet met cannabis kookt, is dit zeker het moment om te beginnen: dit is waarom.

Je hoeft er niet stoned van te worden

Eerst en vooral betekent koken met cannabis niet altijd dat je er stoned van hoeft te worden. De belangrijkste psychoactieve stof in cannabis is THC, een cannabinoïde. Wanneer deze bladeren echter rauw worden gelaten en niet zijn gerijpt, is de cannabinoïde die erin zit THCA, wat helemaal niet psychoactief is. THCA wordt pas THC – het spul waar je high van wordt – nadat het is gerijpt of, het meest effectief, aan hitte is blootgesteld. Het is een proces dat decarboxylatie heet.

Veel mensen gebruiken rauwe marihuana en hennepplanten in hun dieet, specifiek om deze reden. Ze willen profiteren van alle legitieme gezondheidsvoordelen die deze planten te bieden hebben zonder high te worden. En daar is niets mis mee!

Cannabisbladeren zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels

Wanneer we alleen kijken naar de biochemische samenstelling, zijn rauwe cannabisbladeren uitstekende bronnen van bepaalde vitaminen, mineralen en vezels. Als dat verrassend klinkt, bedenk dan dat, ook al word je er stoned van, het nog steeds groene bladplanten zijn. Rauwe cannabis is rijk aan:

  • Vitamine K (Essentieel voor de bloedstolling)
  • Vitamine C (essentieel voor het immuunsysteem)
  • IJzer (essentieel voor de zuurstofvoorziening in het bloed)
  • Calcium (essentieel voor botten)
  • Foliumzuur (essentieel voor DNA-reparatie)

Meer specifiek, cannabis is super hoog in vezels. Dus, als je dieet tekort schiet, kan het de oplossing zijn.

Het is hoog in anti-oxidanten

Antioxidanten zijn essentieel voor ons lichaam omdat ze ons beschermen tegen stress en andere schade, maar ook tegen zaken als bloedvataandoeningen en kanker. Ze zijn ook de enige verdediging van ons lichaam tegen “vrije radicalen”, zeer reactieve moleculen die na verloop van tijd een ravage kunnen aanrichten in ons lichaam.

Cannabis, rauw of gekookt, zit boordevol antioxidanten die ons lichaam nodig heeft. Dus, of je nu wiet verwerkt in brownies of rauwe bladeren perst – je krijgt alles binnen wat je nodig hebt.

Lees ook: De betekenis en geschiedenis van diamant