Tips voor het maken van effectieve PowerPoint-presentaties

door | november 6, 2019

Slideshows zijn snel te produceren, eenvoudig bij te werken en effectief om de presentatie visueel interessant te maken. Maar slideshows kunnen ook een ramp betekenen, zelfs voor ervaren presentatoren. De sleutel tot succes is ervoor te zorgen dat je slideshow een visueel hulpmiddel is en geen visuele afleiding. Volg voor handige tips een PowerPoint Cursus bij PPTAcademy. Lees hier onder een aantal makkelijk en snel toepasbare tips.

Gebruik afbeeldingen spaarzaam

Er zijn twee stromingen die nadenken over beelden in presentaties. Sommigen zeggen dat ze visuele interesse toevoegen en het publiek geëngageerd houden, anderen zeggen dat beelden een onnodige afleiding zijn.

Beide argumenten hebben enige waarde, dus in dit geval is de beste optie om het verschil te splitsen: gebruik afbeeldingen alleen als ze belangrijke informatie toevoegen of een abstract punt concreter maken.

Nu we het er toch over hebben, gebruik absoluut niet de ingebouwde clipart van PowerPoint. Alles van Office 2003 en eerder is al duizend keer door iedereen in je publiek gezien – het zijn vermoeide, uitgeputte clichés geworden, en ik hoef je hopelijk niet te vertellen dat je vermoeide, uitgeputte clichés in je presentaties moet vermijden. Office 2007 en niet-Office programma’s hebben een aantal clip arts die niet zo bekend zijn (hoewel dat binnenkort wel het geval zal zijn), maar het hele concept van clip arts heeft inmiddels zijn waarde bewezen – het voelt gewoon niet meer fris en nieuw meer aan.

Denk buiten het scherm

Vergeet niet dat de dia’s op het scherm slechts een deel van de presentatie zijn – en niet het hoofdgedeelte. Ook al kun je in een verduisterde ruimte presenteren, denk dan eens goed na over je eigen manier van presenteren – hoe je jezelf vasthoudt, wat je draagt, hoe je je door de ruimte beweegt. Jij bent de focus wanneer je presenteert, hoe interessant je dia’s ook zijn.

Lees ook: Is horeca servies gemaakt van aardewerk de juiste keuze voor jou?

Breek de regels

Zoals met al het andere, zijn er momenten dat al deze regels – of andere regels die je kent – niet van toepassing zijn. Als je weet dat er een goede reden is om een regel te overtreden, ga je gang en doe het dan. Het breken van regels is perfect aanvaardbaar gedrag – het is het negeren van de regels of het breken ervan omdat je gewoon niet beter weet wat leidt tot slordige saaie presentaties die leiden tot verveling, depressie, psychopathische breuken, en uiteindelijk de dood. En dat wil je niet, of wel?