Tips voor het plaatsen van stopcontacten

door | december 23, 2019

Het plaatsen van een stopcontact op de juiste plaats lijkt een eenvoudige taak, maar dat is het niet. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden, zoals het type stopcontact behuizing, de hoogte, de bestaande bedrading, enz. Hieronder vind je enkele tips om je te helpen bij het correct plaatsen van je stopcontact.

Stopcontacten in muren

Ga je inbouwdozen kopen voor je stopcontacten? Houd dan rekening met het type montage. We hebben inbouwdozen voor massieve wanden en spouwmuren. Verder zijn er speciale inbouwdozen voor fornuizen.

Daarnaast moet je rekening houden met de hoogte. Inbouwdozen worden meestal ± 25 cm van de afgewerkte vloer (vanaf de sokkel) geplaatst. Als je van plan bent om zelf de leidingen voor de stopcontacten te snijden, vergeet dan niet de constructie van de vloer. Bijvoorbeeld, met 10 cm vloerisolatie en 7 cm dekvloer boven op de betonplaat, moet je de inbouwdozen op een hoogte van 42 cm (of 10 cm + 7 cm + 25 cm) plaatsen.

Elektriciteitsaansluitingen in de vloer

Het kan soms nuttig zijn om een stopcontact in de vloer te plaatsen, bijvoorbeeld onder een bureau of in een kast. Hiervoor zijn speciale inbouwdozen ontwikkeld. Deze zijn ook te vinden in de webshop van gira-schakelmateriaal.com/. Daarnaast kun je ook de ook de gira led dimmer op de website checken.

Stopcontacten voor buiten

Een stopcontact in de tuin komt altijd van pas. Je kunt vele soorten apparaten aansluiten, zoals een radio, tuinlamp, kerstversiering, enz. Er zijn speciale waterdichte stopcontacten beschikbaar voor gebruik buitenshuis. Dit betekent dat het stopcontact beschermd is tegen regen en andere slechte weersomstandigheden. Vroeger waren ze alleen verkrijgbaar in een grijze kleur, tegenwoordig zijn ze ook verkrijgbaar in wit en zwart. Je hebt ook de keuze tussen inbouw- en opbouwcontactdozen.

Veiligheidsafstanden in de badkamer

Als je elektriciteit en verlichting in de badkamer wilt, moet je een aantal virtuele veiligheidszones instellen. Dit geldt ook voor stopcontacten. Een stopcontact naast het bad is zeer gevaarlijk.

Lees ook: 5 bewezen, trefzekere tips om uw lokale SEO te verbeteren