Verschillende soorten stralingsafschermingsmaterialen

door | maart 12, 2021

Historisch gezien werden afschermingsmaterialen tegen straling vervaardigd uit lood (Pb). Loodafscherming wordt vaak gebruikt in een verscheidenheid van toepassingen, waaronder diagnostische beeldvorming, stralingstherapie, nucleaire en industriële afscherming. In dit artikel zullen wij ons concentreren op de drie verschillende soorten materialen die worden gebruikt bij de vervaardiging van röntgenstraling afschermende kleding, zoals schorten, vesten en rokken.

Stralingswerende kleding wordt algemeen gebruikt om medische patiënten en werknemers te beschermen tegen directe en secundaire straling tijdens diagnostische beeldvorming in ziekenhuizen, klinieken en tandartspraktijken³. Vroeger was lood vanwege zijn dempende eigenschappen “het element bij uitstek” voor stralingsbescherming. Vooruitgang in de technologie van stralingsafschermende materialen heeft echter twee alternatieve materialen opgeleverd: loodcomposiet en loodvrije stralingsafscherming. Medische beroepsbeoefenaars hebben nu verschillende opties bij de keuze van hun kleding voor stralingsbescherming.

Op nuclear-shields kun je er meer over lezen.

Traditionele lood (Pb) afscherming

Lood (Pb) is een chemisch element in de koolstofgroep met het symbool Pb en atoomnummer 82. Lood is een zacht, kneedbaar en corrosiebestendig materiaal. De hoge dichtheid van lood (11,34 gram per cm³) maakt het een nuttig schild tegen röntgen- en gammastraling. Lood is in zijn zuivere vorm bros en kan niet als kleding worden gedragen. Om zuiver lood om te vormen tot een draagbaar stralingsbeschermend materiaal wordt het gemengd met bindmiddelen en additieven om een flexibele loodvinylplaat te maken. De loden vellen worden vervolgens in lagen van de gewenste dikte aangebracht om het vereiste loodequivalent te bereiken en in het stralingsbeschermende kledingstuk verwerkt. Er zijn gewoonlijk drie standaardniveaus van bescherming tegen loodequivalentie voor traditionele loodafschermende kleding, waaronder 0,25 mm, 0,35 mm en 0,5 mm.

Lood (Pb) composiet afscherming

Loodcomposietafscherming is een mengsel van lood en andere lichtere metalen. Deze op lood gebaseerde composietmengsels zijn een gepatenteerd mengsel van lood en andere zware metalen die straling dempen. Het loodcomposietmengsel zal per fabrikant verschillen aangezien zij hun eigen merkgebonden mengsels hebben ontwikkeld die een mengsel van lood, tin, rubber, pvc-vinyl en andere merkgebonden verzwakkende metalen kunnen omvatten. De op lood gebaseerde stralingsbeschermende kleding is lichter (tot 25%) dan lood van normale kwaliteit en is verkrijgbaar met hetzelfde beschermingsniveau als lood.

Niet-lood (Pb) en lood (Pb) vrije afscherming

De loodvrije en loodvrije afschermingsmaterialen bieden dezelfde beschermingsniveaus als de loodhoudende composietafschermingsmaterialen. Niet-loodhoudende afschermingsmaterialen worden vervaardigd met additieven en bindmiddelen, gemengd met verzwakkende zware metalen die tot dezelfde categorie materialen behoren als lood en die eveneens straling absorberen of blokkeren. Deze metalen kunnen tin (Sn), antimoon (Sb), wolfraam (W), bismut (Bi) of andere elementen zijn. Loodvrije schorten en loodvrije schorten zijn recycleerbaar en veilig voor niet-gevaarlijke verwijdering. De materiaalmengsels zijn eigendom van de specifieke fabrikant; daarom zijn de hierboven vermelde materialen niet representatief voor een specifieke fabrikant.

Lees ook: 3 Top voordelen in het huren van buitenlandse werknemers