Voor- en nadelen van verschillende soorten garen (wol)

door | december 22, 2019

Of je nu breidt of niet, je bent waarschijnlijk allemaal bekend met garen. Het is een textiel op basis van natuurlijke of synthetische vezels. De kleine vezels worden samen gesponnen tot strengen van verschillende diktes. De dikte van het garen is een belangrijke factor die van invloed is op het gevoel of het garen, maar ook op de draperie van een doek of de definitie van de stiches.

De aard van het garen is echter veel belangrijker dan de dikte, omdat die van invloed is op hoe het garen aanvoelt en hoe het zich onder bepaalde omstandigheden gedraagt. Er zijn tientallen soorten garen, maar vandaag zullen we het hebben over de voor- en nadelen van de garens die het meest gebruikt worden in brei- en haakprojecten.

Natuurlijke garens

Natuurlijke garens kunnen zowel van plantaardige als dierlijke vezels worden gemaakt.

Wol – Dit is veruit het meest voorkomende natuurlijke garen, en ook het oudste. Het wordt gesponnen van de vacht van schapen. Gewone wol is zeer betaalbaar en gemakkelijk te bewerken. Kijk bijvoorbeeld op dewolwinkel.nl voor zeeman wol. Er zijn enkele soorten wol, gemaakt van de vacht van speciale schapenrassen, of van de eerste verharing van gewone schapen. Deze soorten wol zijn zachter, maar ook duurder. Desalniettemin is gewone wol ook een geweldig garen. Het houdt de warmte goed vast, dus het is perfect voor winterkleding. Het is ook duurzaam en bestand tegen scheuren. Aan de andere kant is wol een vrij ruwe stof, en het is ook gevoelig voor pilling.

Katoen – Een goedkope, gladde en makkelijk te bewerken stof, katoen is perfect voor alle seizoenen. Het heeft een zeer goede draperie en het is ideaal voor eenvoudig steekwerk. Aan de andere kant heeft het geen elasticiteit (tenzij het gemengd is met synthetische vezels) en is het gevoelig voor pilling.

Merino wol – Deze wol is gemaakt van het vlies van het Merino schaap. Het wordt gebruikt om Malabrigo garen te maken, wat een duurder garen is, maar de prijs is goed gerechtvaardigd door de vele voordelen. Malabrigo garen ademt zeer goed en heeft een grote vochtbestendigheid. Bovendien heeft het geweldige verwarmende en verkoelende eigenschappen, zodat het gebruikt kan worden voor kleding van elk seizoen. Het is ook zeer duurzaam, het heeft een grote geur bestendigheid, het droogt snel, en in tegenstelling tot normale wol jeukt het niet.

Mohair – Dit is een zeer luxueuze stof. Het heeft een zachte glans en het is zeer glad. Het heeft ook een grote elasticiteit, dus het is niet gevoelig voor verslapping of rimpels. Door zijn pluizigheid is het echter vrij moeilijk om mee te werken en het is niet aan te bevelen voor hoge definitie stiksels.

Kasjmier – Ook een luxueuze stof, kasjmier is zeer zacht, en geloof het of niet, zijn zachtheid verbetert met elke slijtage. Het heeft grote isolerende eigenschappen, dus het is ideaal voor winterkleding. Aan de andere kant ademt het niet zo goed en is het gevoelig voor heiwerk.

Lees ook: 5 bewezen, trefzekere tips om uw lokale SEO te verbeteren