Waarom mensen bang zijn voor de tandarts

door | augustus 6, 2019

Angst voor pijn

Vaak denken mensen dat de procedure net zo pijnlijk zal zijn als kiespijn. Het maakt hen ongerust en het is iets wat ze ten koste van alles proberen te vermijden. Sommige tandheelkundige ingrepen zijn lang niet zo pijnlijk als mensen vrezen. Er kunnen medicijnen beschikbaar zijn om de pijn te verlichten.

Gebrek aan controle

Achterover leunend in een stoel, niet in staat om te bewegen, terwijl iemand in je mond rond prikt – voor sommige mensen klinkt dit als een absolute nachtmerrie. Ze voelen zich niet meer onder controle en zijn bang dat ze niet meer opstaan als dat nodig is.

Eerdere slechte ervaringen

Een slechte tandheelkundige ingreep kan jarenlang angst veroorzaken. Het kan zijn geweest onbedoelde pijn of een fout die tot hechtingen of meer werk leiden. Als het gebeurt als iemand jong is, kan het een litteken achterlaten wanneer diegene volwassen is.

Er zijn andere angsten en zorgen die mensen ervan weerhouden om tandheelkundige zorg te zoeken. Hieronder zijn een aantal opgesomd:

-Angst voor de tandheelkundige apparatuur

-Angst voor de tandarts

-Angst voor harde geluiden

-Gevoelige kokhalsreflex

-Ongeacht uw angsten, zijn er opties om ze te overwinnen, zodat u de tandheelkundige zorg kunt krijgen die u nodig hebt om gezond te blijven.

Behandelingen voor tandheelkundige angsten en angsten

Bij sommige patiënten maken hun angsten en angsten deel uit van een grotere psychische aandoening. Deze patiënten profiteren het meest van een combinatie van hulp van hun arts en/of therapeut en van een zorgzame en begripvolle tandarts. Veel andere patiënten zijn om andere redenen bang. Als je bang bent om om welke reden dan ook naar de tandarts te gaan, is de “behandeling” niet echt medische hulp. In plaats daarvan gaat het erom met medeleven en begrip behandeld te worden en de tandarts te vinden die dit voor u verzorgt.

Creëer een niet angstaanjagende omgeving

Voor iedereen die bezorgd, bang of angstig is. Het is aan te raden om voor de eerste ingreep een afspraak met de tandarts te maken, ook al is het maar een schoonmaakbeurt. Zo kunt u uw angsten uitleggen, veel vragen stellen en beslissen of u zich op kantoor en bij het personeel op uw gemak voelt. Veel tandartsen proberen een veilige sfeer te creëren om patiënten zich comfortabeler te laten voelen. Het kantoor ziet er misschien niet uit als een typisch kantoor. Goede muziek en een verandering van omgeving helpen mensen zich ook meer ontspannen te voelen.