Wanneer en hoe moet je een zwaluwstaartje gebruiken?

door | september 24, 2019

Een eerste hulp kit moet verschillende soorten verband bevatten die gebruikt kunnen worden om verschillende soorten snijwonden te behandelen. Een soort verband dat je zou moeten hebben is een zwaluwstaartje. Dit kan worden gebruikt om een matig ernstige verwonding te behandelen. Hier zijn enkele richtlijnen over wanneer en hoe je een zwaluwstaartje moet gebruiken.

Wanneer moet je een zwaluwstaartje gebruiken?

Een zwaluwstaartje kan gebruikt worden om een relatief kleine maar diepe snede af te dichten. Het moet gebruikt worden op een wond die recht is, niet gekarteld. Een dergelijke wond kan open gapen. Een zwaluwstaartje kan de wond sluiten om de genezing te bevorderen en het risico op littekens te verminderen. Een zwaluwstaartje werkt het beste bij een snede die minder dan twee centimeter lang is. Als de snede langer is, kan meer dan één zwaluwstaartje worden gebruikt om het te sluiten.

Een zwaluwstaartje mag niet worden gebruikt over een beweegbaar gewricht, zoals een elleboog, knokkel of knie, omdat de wond door beweging opengebroken wordt en de wond opengebroken wordt. Snijwonden aan beweegbare gewrichten moeten door een arts worden behandeld met hechtingen. Als je een zeer diepe snijwond hebt, moet je deze door een arts laten beoordelen om te beslissen of u hechtingen nodig hebt.

Gerelateerd: De voor- en nadelen van de meest voorkomende meubelstoffen

Hoe moet breng je een zwaluwstaartje aan?

Voordat je het zwaluwstaartje aanbrengt, moet je de wond reinigen en ontsmetten. Breng het verband over de gehele breedte van de snede aan. Begin aan de ene kant, breng het verband aan, druk de huid samen om de snede af te dichten en breng vervolgens de andere kant van het zwaluwstaartje licht aan op de huid aan de andere kant van de snede. Vermijd het uitrekken van de huid. Je kunt de wond bedekken met gaas en lijm om het verband op zijn plaats te houden en de wond schoon te houden.

Wat te doen na het aanbrengen van een zwaluwstaartje?

Als je een snee behandelt met een zwaluwstaartje, laat het verband dan aan tot het er vanzelf afbladdert. Het kan 10 tot 14 dagen duren voordat de wond genezen is. Ga naar een arts als je roodheid rondom de plaats van de verwonding, rode strepen, koorts, drainage, zwelling, zwelling, tederheid in je lies of oksel, of een toename van de pijn of tederheid op de plaats van de verwonding ervaart.