Wat gebeurt er met je hersenen na het gebruik van VR?

door | april 15, 2021

Virtual reality-technologie heeft de wereld van gaming op een ander niveau gebracht. Tegenwoordig is virtual reality gaming een nieuwe rage geworden voor die-hard gamers. Door de vooruitgang in de technologie, is computer gaming of console gaming ingehaald door virtual reality gaming en heb je alleen een VR-bril nodig om te beginnen.

GEVOLGEN VOOR DE HERSENEN NA VIRTUAL REALITY

“VR-ziekte” is een gewoon hersensymptoom voor elke gebruiker. Het gebeurt wanneer mensen geconfronteerd worden met Virtual Reality en gevoelens krijgen die vergelijkbaar zijn met bewegingsziekte. De gewone symptomen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Ongemak
  • Depressie
  • Desoriëntatie
  • Slaperigheid

De ogen en het vestibulaire systeem zijn verantwoordelijk voor de info-, oriëntatie-, en bewegings – overgang naar de hersenen. De functie van het vestibulaire systeem is vergelijkbaar met de gyroscoop voor de menselijke fysieke toestand. Wanneer de ogen de 3D-positie in de huidige omgeving vaststellen, kan het vestibulaire systeem op hetzelfde moment aangeven of het lichaam beweegt of stabiel is. De symptomen worden veroorzaakt door deze organen omdat de ogen en het vestibulaire systeem verschillende signalen en informatie naar de hersenen sturen. De verwarring van de hersenen gebeurt onmiddellijk.

Virtual Reality droefheid gebeurt wanneer de gebruiker een vaardigheid of activiteit ervaart en deze perfect uitvoert, maar bij terugkomst in de werkelijkheid een complex van emoties krijgt waaronder droefheid, depressie, verwarring, en angst. Alles rondom de cliënt is minder kleurrijk en niet ideaal. In dit geval leidt het zeker tot een persoonlijke crisis.

Het kijken naar een digitaal scherm schaadt het gezichtsvermogen van de gebruiker. In dit verband worden Virtual Reality headsets vaak enkele uren voor de ogen gehouden. Dit kan vermoeide en pijnlijke ogen veroorzaken. Methoden voor veilig gebruik en controle van sommige afstellingen op de VR-headset kunnen de schade beperken. Luidsprekers op de oren zijn ook redenen voor gehoorproblemen. De belangrijkste tip in dit geval is niet te luisteren naar inhoud met een hoog volume in de VR-headset. Bijna alle VR-apparaten hebben strikte waarschuwingen voor het gebruik voor bepaalde lagen van de bevolking (ouderen, zwangeren en gehandicapten).

Men kan merken dat VR-technologie mensen op onvoorspelbare manieren ziek maakt. Het is zo moeilijk om de redenen voor de negatieve invloed van Virtual Reality op de hersenen te identificeren. Daarom moet het gebruik van VR worden beperkt en gecontroleerd.

De hi-tech is nog steeds in ontwikkeling met veel innovaties te implementeren. Maar hoe verder de vooruitgang gaat, hoe harder de problemen opduiken.

Een jonge generatie is het eerste slachtoffer van de moderne hi-tech. VR kan sommige aspecten van de natuurlijke hersenontwikkeling van kinderen/tieners veranderen. Ook moeten de gevaren van virtual reality worden voorkomen en moet worden vastgesteld waar de grenzen liggen en waar de inhoud van virtual reality beschikbaar, nuttig en onderhoudend moet zijn.

Uiteindelijk kan men zeggen dat VR een veelbelovende technologie is, die in alle levenssferen kan doordringen en tot grote prestaties kan leiden. Maar mensen moeten hun gezondheid niet vergeten, met name de hersenen, en er goed voor zorgen om zich goed te voelen en te genieten van de mogelijkheden van Virtual Reality zonder schadelijke effecten.

Lees ook: Redenen waarom wiet eten goed is voor je gezondheid