Wat is eigenlijk nou chiptuning

door | juli 22, 2019

Moderne motoren van auto’s en bestelwagens hebben een elektronisch beheersysteem dat de brandstofvoorziening regelt. Dit systeem wordt aangestuurd door de hersenen van de motor, de ECU (Engine Control Unit). Wanneer u uw voet neerzet, bepaalt de ECU hoeveel brandstof en lucht u mengt, in de cilinder spuit en ontsteekt. Diesel- en benzinemotoren werken een beetje anders, maar dat is op dit moment niet echt belangrijk. De ECU regelt ook de impuls van de turbo (als je er een hebt).

Als je de motor chip getuned hebt, dan kunnen de instellingen van de ECU veranderd worden, waardoor je motor beter presteert en in sommige gevallen zuiniger zal zijn.

Hoe wordt dit gedaan?

Dit wordt op verschillende manieren gedaan. De meest voorkomende is om verbinding te maken met de voertuig poort en de software om de ECU opnieuw te laten starten. Dit vereist speciale apparatuur. Aangezien alles met software wordt gedaan, kan een nieuwe kaart aan uw voertuig ECU vrij snel worden geïnstalleerd (meestal binnen een uur).

Ten tweede kan er een gepersonaliseerde map voor uw voertuig worden gemaakt, echter kost dit meer, maar zal het betere resultaten opleveren. De auto of bestelwagen wordt aangesloten op een laptop, maar in plaats van een standaard map te uploaden, kunnen de variabelen van uw individuele voertuig worden aangepast. Dit wordt meestal gecombineerd met een dynamometer, zodat uw voertuigprestaties en tanken wordt gecontroleerd en aangepast helemaal door het toerentalbereik.

Het is ook mogelijk om bij sommige voertuigen een systeem aan te sluiten op de ECU. Er zijn veel apparaten op de markt. Veel van deze apparaten zijn erg goedkoop en je kunt ze vaak zelf monteren, maar meestal maken ze het voertuig rijker en zijn ze niet echt nuttig. Uw auto of bestelwagen laten remappen door iemand die weet wat hij/zij doet en het goed zal doen is over het algemeen een betere optie, ook al kost het meer.

Waarom doen de fabrikanten het niet tijdens het fabriceren?

Dit is een veel voorkomende vraag. Er zijn verschillende redenen waarom fabrikanten de auto of bestelwagen niet leveren die al maximaal presteren en zuinig zijn.

De eerste is dat fabrikanten zich vooral richten op betrouwbaarheid. Sommige mensen zorgen voor hun auto’s, onderhouden ze regelmatig en verzorgen ze goed. Sommigen doen niets anders dan er brandstof in stoppen. Er zijn ook verschillende soorten brandstof, afhankelijk van waar u zich bevindt.

In een ideale wereld zou iedereen voor zijn auto zorgen en zou de brandstof overal goed zijn. Aangezien dit niet de wereld is waarin we leven, dan is de kans groter dat dit langer zo blijft als fabrikanten zich in de veiligheid vergissen en hun auto tegen een minder dan optimale afstelling leveren. Dit betekent dat de fabrikant een reputatie van betrouwbaarheid krijgt omdat zijn auto’s minder snel defect raken. Als u bereid bent om uw auto te onderhouden en ook goede brandstof gebruiken, dan zal het geen probleem zijn om de motor te laten chiptunen.

“Het andere probleem is dat fabrikanten vaak een groot assortiment aan voertuigen hebben” zegt de eigenaar van Chiptuning bedrijf https://power-performance.nl, en de krachtigste voertuigen in het assortiment zijn meestal het duurst. Fabrikanten verstikken vaak de prestaties van motoren om er zeker van te zijn dat er een duidelijk verschil in vermogen is als je het bereik vergroot. In sommige gevallen kunt u een goedkopere versie van de auto of bestelwagen kopen en deze vervolgens opnieuw toewijzen om het volgende model in het assortiment te evenaren of te verslaan.