Wat zijn technische vaardigheden?

door | november 7, 2019

Recruiters en managers zijn op zoek naar technisch personeel als kandidaten die op de eerste werkdag al direct aan de slag kunnen en het bedrijf kunnen helpen om zijn doelen te bereiken. Dat betekent dat er mensen moeten worden gevonden met de juiste technische vaardigheden om de klus te klaren.

Veel technische vaardigheden vereisen training en ervaring om zich te beheersen. Ze zijn ook typisch een soort harde vaardigheid. Harde vaardigheden zijn vaardigheden die kunnen worden onderwezen in een klaslokaal, en kunnen worden gedefinieerd, geëvalueerd en gemeten (in tegenstelling tot zachte vaardigheden, die persoonlijke eigenschappen zijn die je helpen slagen op het werk).

Wat zijn technische vaardigheden precies?

Technische vaardigheden zijn de vaardigheden en kennis die nodig zijn om specifieke taken uit te voeren. Ze zijn praktisch en hebben vaak betrekking op mechanische, informatica-, wiskundige of wetenschappelijke taken. Enkele voorbeelden zijn kennis van programmeertalen, mechanische apparatuur of gereedschappen.

Terwijl technische vaardigheden vaak het belangrijkst zijn voor functies die verband houden met informatietechnologie (IT) en andere gebieden in de wetenschappen, willen veel andere industrieën ook werknemers met ten minste enkele technische vaardigheden.

Naast de technische vaardigheden die nodig zijn op de werkplek, kan je beheersing van werk specifieke vaardigheden helpen om ervoor te zorgen dat je in dienst wordt genomen of bevorderd. Vaak zijn technische, harde en functie specifieke vaardigheden uitwisselbaar, maar dit is niet altijd het geval.

Natuurlijk zullen de vereiste vaardigheden variëren afhankelijk van de functie waarvoor je solliciteert, dus wees er zeker van dat je specifiek bent wanneer je een lijst van hardware, software, programma’s, applicaties, etc. opsomt.

Afhankelijk van de functie die je zoekt, kan een reeks vaardigheden worden aangeduid als een vaardigheden pakket of hybride vaardigheden, omdat deze vaardigheden vaak samengaan binnen een specifiek beroep of industrie.

Lees ook: Tips voor het maken van effectieve PowerPoint-presentaties