Weinig bekende financiële voordelen van een echtscheiding

door | november 8, 2020

Meer dan een derde van de partner- of gehuwde paren zegt dat geld de meeste stress veroorzaakt in hun relaties. Een echtscheiding kan haar eigen financiële zorgen met zich meebrengen, omdat nieuwe alleenstaanden misschien minder inkomen hebben om de rekeningen te betalen, maar het is niet allemaal slecht nieuws.

Lees hieronder welke voordelen scheiding kan opleveren.

Eenvoudiger budgettering en meer controle over geld

Het einde van een huwelijk kan het einde betekenen van ruzies over geld. Er is geen strijd meer over welke categorieën voorrang krijgen in de begroting; geen avonden meer doorgebracht met cajolen of pleiten met een echtgenoot om de uitgaven te beteugelen. Aan de andere kant van een echtscheiding kan er enige vrijheid zijn van deze financiële geschillen.

Mensen die vroeger spendthrift echtgenoten hadden, kunnen nu misschien sparen en meer bijdragen aan pensioenfondsen. Bovendien kunnen ze geld verschuiven naar hun eigen persoonlijke doelen, of het nu gaat om het afbetalen van schulden, meer reizen of iets anders.

Vroegtijdige toegang tot een pensioenfonds, strafvrij

Een echtscheiding is een van de weinige keren dat iemand geld van een pensioenrekening kan halen en geen boete voor vervroegde uittreding kan betalen. Wanneer in het kader van een echtscheiding een overeenkomst wordt gesloten die bekend staat als een gekwalificeerde binnenlandse relatie, maakt dit een vervroegde opname van de rekening mogelijk. Dit geld is vrijgesteld van de typische 10% boete die wordt opgelegd aan personen jonger dan 59 1/2 jaar, hoewel er nog steeds inkomstenbelasting moet worden betaald als het geld niet in een IRA wordt gerold.

Het uitbetalen van een deel van een pensioenrekening kan een riskante zet zijn, maar het geeft de pas gescheidenen enkele opties die ze anders misschien niet hebben. Toch is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van dat geld. Dat is voor het pensioen, niet voor een nieuwe auto of een zwembad of iets dergelijks.

Potentieel betere beleggingsrendementen

Een echtscheiding zou een beter investeringsrendement kunnen betekenen, in ieder geval voor vrouwen. Mannen gaan meestal agressiever om met investeringen en nemen meer risico’s.

Het is mogelijke gescheiden vrouwen die hun eigen portefeuille beheren het huidige tumultueuze jaar beter kunnen hebben doorstaan dan die met echtgenoten die de investeringsschoten roepen. In een markt die door een wereldwijde pandemie onder druk staat, is het mogelijk dat mensen met een conservatieve aanpak en verstandige asset allocaties geen reden tot paniek hebben gehad of investeringen in een neerwaartse markt hebben verkocht.

Vrouwen beleggen minder vaak volledig in aandelen en verdienden marginaal betere winsten dan mannen. Na een echtscheiding hebben vrouwen de kans om hun eigen pensioenplanning over te nemen, wat op de lange termijn financieel positief zou kunnen uitpakken.

Lees ook: 5 Redenen waarom Italiaans eten goed is voor jouw gezondheid