Zijn infraroodverwamers de moeite waard?

door | april 30, 2021

Hoewel infraroodverwarmingspanelen bijna twee keer zo duur zijn als een gasgestookte verwarming, zijn er veel andere factoren die bepalen of een ruimteverwarmer de moeite van het kopen waard is. Deze zijn niet altijd in geld uit te drukken. Rekening houdend met zowel de kosten als de gezondheid en veiligheid, zijn infraroodverwarmers de moeite waard en worden ze veel in woningen gebruikt als elektrische vloerverwarming badkamer.

Infraroodverwarmingen kosten ongeveer 30 euro per maand extra in vergelijking met gasverwarmingen. Maar ze zijn het extra geld waard voor hun superieure gezondheid en veiligheid, ze dragen niet bij tot een slechte luchtkwaliteit binnenshuis en ze produceren zonachtige stralingswarmte in plaats van warme lucht.

HOEVEEL ENERGIE VERBRUIKT EEN INFRAROODVERWARMING IN VERGELIJKING MET ANDERE VERWARMERS?

Hoeveel energie een ruimteverwarmer verbruikt, is bijna een strikvraag. Alle verwarmers produceren een warmte die gelijk is aan hun energieverbruik. Ze zijn 100% efficiënt in het omzetten van hun energieverbruik in warmte. Om verschillende kachels met elkaar te kunnen vergelijken, moeten we dus kijken naar kachels met hetzelfde energieverbruik. De meest gebruikelijke kachels gebruiken 1500 watt energie en produceren dus 1500W warmte.

Om duidelijk te zijn over de verschillen in energieverbruik van deze ruimteverwarmers: gasverwarmers verbranden gas, terwijl infraroodverwarmers, elektrische verwarmers en met olie gevulde verwarmers elektriciteit verbruiken.

INFRAROODVERWARMERS ZIJN EFFECTIEVERE VERWARMERS

Normaal gesproken produceert een ruimteverwarmer warme lucht. Daarom geeft hun energieverbruik precies aan hoeveel warmte ze produceren, en zijn alle ruimteverwarmers even effectief.

Infraroodverwarmers produceren echter geen warme lucht. Zij produceren infrarode straling die mensen en voorwerpen rechtstreeks verwarmt. Daarom verbruiken ze veel minder energie om hetzelfde comfortniveau te bereiken.

Infraroodverwarmers produceren zonachtige straling in plaats van warme lucht. Daarom hebben ze 40% minder energie nodig dan andere vormen van verwarming om hetzelfde comfortniveau te bereiken.

DE BEDRIJFSKOSTEN VAN INFRAROODVERWARMING IN VERGELIJKING MET VERWARMING OP ELEKTRICITEIT EN GAS

Hoewel het energieverbruik van infraroodverwarmingen veel lager is dan dat van verwarmingen op elektriciteit of gas, verschilt de energieprijs aanzienlijk. Aangezien infraroodverwarming veel efficiënter is dan gewone elektrische verwarming, is het veel goedkoper in gebruik. De elektriciteitsprijs is echter veel hoger dan de gasprijs. Daarom kosten gasverwarmingen veel minder terwijl ze meer energie verbruiken.

LEVENSVERWACHTING EN GARANTIE VAN INFRAROODVERWARMINGEN IN VERGELIJKING MET ANDERE VERWARMINGEN

Een belangrijk aspect naast de kosten is hoe lang uw verwarmer meegaat. Dit wordt bepaald door het type verwarmer, de kwaliteit van de verwarmer, hoe goed u hem onderhoudt en hoe vaak u hem gebruikt. Voor de meeste kachels is de levensverwachting vrij moeilijk te bepalen omdat die van zoveel factoren afhangt. Ik denk echter dat de garantie op een product een goede indicatie geeft van hoe lang u kunt verwachten dat uw verwarming meegaat.

Lees ook: Redenen waarom wiet eten goed is voor je gezondheid